Tandblekning

Det första man ska göra när ska bleka tänderna hemma är att bestämma vilken typ av tandskena man ska ha. Det gör man enklast genom att bestämma hur mycket tandblekningsbehandlingen får kosta. När man utför en tandblekning hemma ska man ha skenor som är anpassade efter sina egna tänder, annars finns risken att tandblekningen blir ojämn eller inte fungerar överhuvudtaget. Om tandskenorna inte är formanpassade finns även risken att man får problem med tandköttet. Priset på tandblekningen avgörs därför på vilket sätt som tandskenorna tillverkas.

Om man väljer att göra sina skenor hos en tandläkare eller ett tandinstitut, så gör de avtrycken genom att man biter i ett slags plastig lera som får stelna så att man får ut en form av dina tänder. Att gå hos tandläkaren är aldrig billigt och priset för en tandblekning hos tandläkaren är därmed högt.

Annars kan man alltid bleka sina tänder hemma, hemmatandblekning. Det fungerar så att man beställer ett tandblekningspaket via internet. Man får då hemskickat ett paket med formbara tandskenor samt en blekpasta som man applicerar på skenorna.
Tandskenorna värms i varmt vatten, sedan fäster man dem runt tänderna så att skenorna blir formade efter ens eget utseende på tänder. Man får en skena för överkäken och en skena för underkäken.

Sedan är det dags att starta sin tandblekningstest. Man börjar med att fylla tandskenorna med ett speciellt blekningsgel. Gelen innehåller aktiva ämnen som ser till att tänderna bleks samtidigt som det inte skadar tänderna. Det är samma gele som används hos tandläkaren, den heter Karambid Peroxid. Det som skiljer dem åt är att gelen vid hemmabruk är något svagare och tandblekningen hemma tar därför längre tid. Själva tandblekningen tar mellan 1-2 veckor.

Resultatet för en tandblekning hemma varar mellan två till fem år. En hemmatandblekning brukar kosta från 400 kronor och uppåt. Väljer man att göra jobbet hos tandläkaren så får man räkna på 2500 kronor och uppåt. Resultatet skiljer sig inte direkt åt.

Comments are closed.